Arafat: N-a fost o ceartă în timpul videoconferinței, ci o situație generată de lipsa unor informații

Arafat: N-a fost o ceartă în timpul videoconferinței, ci o situație generată de lipsa unor informații
Publicat: 31/12/2019, 18:22

„Nu a fost o ceartă în cadrul videoconferinței, ci mai mult o situație generată din lipsa unor informații complete care necesită clarificare astfel încât să se înțeleagă bine modul de acțiune al aviației de urgență, limitele acesteia, temporare sau permanente, și faptul că în continuare se fac eforturi supraomenești că totul să funcționeze cât mai bine posibil și să asigurăm populației toate nevoile în cazul situațiilor de urgență”, a scris, pe Facebook, Raed Arafat.

El a dorit să facă mai multe clarificări legate de intervenția în cazul fetiței, victimă a unui accident, ce nu a putut fi preluată cu un elicopter SMURD în Vâlcea, pentru că s-a înnoptat și aparatul de zbor nu putea, conform legii, să aterizeze.

„Toate elicopterle SMURD pot executa misiuni noapte și execută misiuni de noapte, dacă pilotul comandant este pregătit la nivelul necesar unor astfel de misiuni. Acest lucru însă este diferit de a decola noaptea, pe întuneric, de la un loc ne-marcat și ne-autoirzat punând viață echipei și a pacientului în pericol, mai ales în zonele montane. (…) Din aproximativ 6300 ore de zbor efectuate în 2019, 629 de ore de zbor au fost executate noaptea, aproximativ 10%. Nu toate elicopterele SMURD sunt funcționale 24/24 ore, având în vedere că încă nu avem un număr suficient de piloți care să acopere nevoile pentru că elicopterele SMURD să fie operaționale permanent. Problema cu care ne confruntăm, că să asigurăm timpul de odihnă legal echipajului de pe un elicopter, este indisponibilizarea elicotperului respectiv pentru o durată mare de timp după executarea misiunii de noapte, pentru că cele care zburau noaptea și nu aveau echipaj de înlocuire, trebuiau să rămână la sol 8-12 ore după terminarea misiunii ce însemna că a două zi elicopterul putea fi indisponibil pe lumina zilei câteva ore și să fie indisponibil pentru cazurile critice. Astfel de mod de lucru însemna și existența unei lipse de predicitibilitate asupra activității elicopterelor și când ar fi ele disponibile pentru misunile de urgență”, arată șeful DSU pe pagina sa de socializare.

Conform sursei citate, până la angajarea și pregătirea unui numaer adecvat de piloți, a fost aleasă varianta care este adoptată și în alte țări precum Germania și anume au fost desemnate două baze aeriene, respectiv București și Târgu Mureș, unde două echipaje asigură permanența 24 din 24, șapte zile din șapte.

„Paralel cu această decizie, am realizat programe de pregătire destinate piloților pentru utilizarea dispozitivelor de vedere noapte (night vision gogles), astfel încât în viitor, când avem un număr sufient de piloți, să putem să asigurăm permanentă în mai multe baze și să putem efectua misiuni și pe terenrui nemarcate / neautorizate. Astfel de misiuni sunt cu un grad de risc mărit și este nevoie de o pregătire foarte bună a piloților care execută misiuni primare de noapte.Numărul piloților pregătiți în acest sens la acest moment este insuficient că să asigurăm o activitate permanentă de intervenții în toate bazele”, explică sursa menționată.

Precizările vin în contextul în care, în timpul unei videoconferințe de la MAI, organizată marți, ministrul Marcel Vela a folosit un ton dur la adresa lui Raed Arafat. Redăm discuția din cadrul videoconferinței:

„Marcel Vela: O să facem o analiză pe această organizare extraordinară în care un copil putea să moară. Din organizări de acest gen. Subiective. Dacă se întâmpla ceva cu fetița, vă rog să mă credeți că aș fi luat măsuri drastice. Nu este posibil ca un copil sau orice accidentat să fie pus într-o asemenea situație, să își riște viața din cauza unor măsuri administrative. (…)Dacă acel copil era fiica dumneavoastră sau al oricărui participant de la această masă sau al oricărui prefect care se uită la noi, cum v-ați fi simțit dacă fiica pe care o știți, așa cum părinții au suferit, văzând copilul lor în suferință, ar fi pățit ceva? Nu ar fi fost MAI blamat, pus la zid, scăzut în ochii cetățenilor ca încredere, ca apreciere, pentru că ne organizăm de ochii lumii, nu știm să zburăm de la Vâlcea la București că e locul nemarcat sau marcat. Cei care au coordonat la Vâlcea, mi-ați spus orele, nu ați știut la cât apune soarele, să fi ordinat aterizare direct la locul accidentului, nu să chemați elicopterul la Vâlcea? Era o chestiune de logică, de matematică. A fost o dezorganizare completă și la Vâlcea o să trimit Corpul de control, pe ore, pe timpi și cine a greșit, care sunt cauzele. Nu am nimic cu domneavoastră, domnule inspector șef și cu nimeni, dar pe viitor nu mai doresc să se repete asemenea situații jenante cu risc major să se piardă o viață.(…) Nu facem PR la televizor și sâmbătă era să moară un copil. Vă ordon domnule Arafat ca toate centrele universitare medicale: Târgu Mureș, Iași, Cluj, Constanța, Craiova, Timișoara să poată zbura spre ele și de la ele și noaptea elicopterele SMURD. Vă organizați, domnule inspector general, spuneți de ce aveți nevoie ca dotare tehnică, ca organizare, ca în 2020 toată țara să fie sub acoperirea SMURD-ului pe timp de noapte, nu doar Târgu Mureș și București.

Raed Arafat: Avem nevoie de piloți, domnule ministru.

Marcel Vela: Faceți rost de piloți.

Raed Arafat: Motivul pentru care zboară numai cele două centre este pentru că au echipe care să asigure funcționalitatea elicopterului 24 din 24. În celelalte centre, dacă decolează un elicopter noaptea, după o anumită oră înseamnă că a doua zi acest elicopter nu intră în serviciu decât după ora 11 – 12 sau 1 după-masa. Și pun în risc anumite intervenții primare să nu se rezolve. Pentru asta s-a luat decizia ca două puncte din țară să facă misiunile de peste tot în țară ca transfer și când avem avionul le facem și cu avionul și asta se face. Dacă, de exemplu, Timișoara decolează sau Aradul sau Craiova, dacă merg la ora 1 dimineața în misiune, a doau zi își reia misiunea la ora 1 după-masa, pentru că au ore de odihnă și din cauza asta am luat această decizie.

Marcel Vela: Am înțeles. Motivul sau cauza inginerească este că nu avem piloți. Ce ați făcut de 20 de ani să faceți rost de piloți? Nu îmi răspundeți, că știu! Doi. Deci avem elicoptere, avem medici, dar nu avem piloți. Dar avem accidentați, oameni care mor, români care mor pentru că noi nu avem piloți. Angajați piloți! Care e problema?

Raed Arafat: Un pilot de elicopter SMURD, domnule ministru, nu vă supărați, are nevoie să fie minim 1.000 de ore de zbor ca să poată să fie comandant de aeronavă pe SMURD. Este regulă care este și în alte părți. Avem piloți noi, dar încă nu au atins nivelul să poată să facă al doilea echipaj pentru că nu au ajuns la 1.000 de ore de zbor să fie comandant de aeronavă. Domnul inspector general poate să mă corecteze dacă greșesc

Marcel Vela: În câți ani fac 1.000 de ore de zbor?

Inspector șef IGAv: Din momentul în care ies din Academie, în jur de patru ani.

Marcel Vela: De când conduceți SMURD, domnule Arafat? Mai mult de patru ani, mă gândesc. De ce nu ați făcut rost de piloți acum opt ani, acum 12 ani.

Raed Arafat: Pentru că nu depindea de mine, domnule ministru. Atunci când mi s-a permis să angajăm, angajăm 1.000 de piloți.

Marcel Vela: Vă rog să apelați la noul ministru ca să găsim resurse, metode și variante de angajat piloți. Eu nu mai doresc ca în mandatul meu să moară români cu zile pentru că dumneavoastră nu ați angajat piloți. Punct”.

Discuțiile au fost leegate de cazul unei fetițe de la Vâlcea care nu a fost preluată de elicopeterul SMURD pentru a fi transportată la București, după ce a fost victima unui accident rutier provocat de tatăl ei, care era în stare de ebrietate.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Secretariatul lui Moș Crăciun s-a redeschis în Franța